1η Πράσινη Εκδρομή

Η Τροχιά Περιβάλλοντος της Πορφυρίς διοργάνωσε εκδρομή στο Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων, στη Λίμνη Πλαστήρα Καρδίτσας, στις 7-8 Δεκεμβρίου 2002. Η αναχώρηση έγινε Σάββατο πρωί από την Αθήνα και έπειτα από 3 ώρες βρισκόμασταν στην Καρδίτσα. Απολαύσαμε καφέ και θέα στη Λίμνη Πλαστήρα και στη συνέχεια μεταβήκαμε στο Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων, σε υψόμετρο 1536 m όπου και καταλύσαμε.

Η ατμόσφαιρα στο καταφύγιο ήταν πολύ φιλική, καθόλου φιλικές όμως δεν ήταν οι διαθέσεις μας απέναντι στις μπριζόλες και τα χωριάτικα λουκάνικα (ψημένα στο τζάκι), όπως και στο κόκκινο κρασί, το οποίο καταναλωνόταν με ταχύτατους ρυθμούς.
Αργά το βράδυ άρχισε να χιονίζει δυνατά, με αποτέλεσμα να «το στρώσει» γρήγορα, γεγονός που μας χαροποίησε αλλά μας ανησύχησε παράλληλα για το ενδεχόμενο αποκλεισμού. Έντονη ανησυχία, η οποία εκτονώθηκε στο τσίπουρο που υπήρχε στο καταφύγιο και στο παιχνίδι «Έχεις λαγό; Έχω λαγό! Έχει ουρά;». Στιγμές απείρου κάλλους…

Την Κυριακή, απολαύσαμε τσάι και καφέ και στη συνέχεια περπατήσαμε στη χιονισμένη πίστα (για ski) του καταφυγίου. Η περιήγηση διήρκησε περίπου 2,5 ώρες, ενώ μείναμε κατάπληκτοι από τα αμέτρητα έλατα της περιοχής. Μόλις αρχίσαμε να παγώνουμε από το πολύ κρύο και τον άνεμο που «ξύριζε», επιστρέψαμε στο καταφύγιο, όπου ετοιμαστήκαμε για την αναχώρησή μας.

Μετά τον απεγκλωβισμό των αυτοκινήτων, και περπάτημα ακόμα 6 km μέσα στο χιονισμένο τοπίο (λόγω αδυναμίας των αυτοκινήτων να κινηθούν με επιβάτες στο χιόνι), φτάσαμε στην πόλη της Καρδίτσας, από όπου ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής. Με γεμάτο στομάχι βέβαια…