Τα Πολιτιστικά Δρώμενα και η Σημασία τους στην Τουριστική Ανάπτυξη

του Σταύρου Κυριακάκη στην Ημερίδα Τουρισμού (13.04.2003)

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Ονομάζομαι Κυριακάκης Σταύρος και είμαι ο αρμόδιος υπάλληλος του Δήμου Κυθήρων για την τουριστική προβολή και τον πολιτισμό. Η παρουσία μου όμως εδώ είναι ανεξάρτητη από αυτήν την ιδιότητά μου.

Με μια απλή ματιά θα μπορούσαμε να δούμε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αύξηση και ποσοτική , αλλά και ποιοτική στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται στα Κύθηρα. Αυτό οφείλεται στην δημιουργία του Δήμου Κυθήρων και στην ύπαρξη καινούριων συλλόγων με πολιτιστικό αντικείμενο.

Μετά την συνένωση των 13 κοινοτήτων των Κυθήρων σε ένα δήμο, άρχισε να λειτουργεί τμήμα το οποίο ασχολείται με την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στα Κύθηρα. Παρά τις μικρές οικονομικές δυνατότητες που υπήρχαν, οι εκδηλώσεις που έγιναν τα τελευταία καλοκαίρια ήσαν πάρα πολλές και πολύ επιτυχημένες. Οι χώροι που φιλοξενούσαν αυτές τις εκδηλώσεις ήταν διάφοροι και διασκορπισμένοι σχεδόν σε όλο το νησί. Εκτός από το πανέμορφο ανοικτό θέατρο στον Ποταμό, το οποίο αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και δεν έχει πάει ακόμα το ρεύμα έχει φιλοξενήσει τις πιο μεγάλες εκδηλώσεις, έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη η πλατεία της κάτω Χώρας Μυλοποτάμου, το Δημοτικό σχολείο της Χώρας, το λιμανάκι του Αυλαίμωνα, η πλατεία του Ποταμού, η πλατεία της Χώρας, η Αγία Πελαγία κ.τ.λ.

Η λογική με την οποία διοργανώνονται αυτές οι εκδηλώσεις είναι στο να δίνουμε εναλλακτικές προτάσεις για την διασκέδαση των επισκεπτών του νησιού αλλά και των μόνιμων κατοίκων του που στερούνται τέτοιων επιλογών κατά την διάρκεια όλου του Χειμώνα, αλλά και να αναδεικνύουμε τις ομορφιές του νησιού.

Μερικές από τις σημαντικότερες είναι οι συναυλίες των: Παντελή Θαλασσινού και του Νίκου Παπάζογλου, οι συναυλίες του Κυθήριου συνθέτη Παναγιώτη Λευθέρη, οι θεατρικές παραστάσεις στην Κάτω Χώρα Μυλοποτάμου, οι συναυλίες στον Αυλαίμωνα και πάρα πολλές άλλες, εξίσου σημαντικές.

Εκτός του Δήμου στα Κύθηρα υπάρχουν και αρκετοί σύλλογοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται, παρουσιάζοντας κάθε χρόνο αξιόλογες εκδηλώσεις. Αυτές είναι απλές χοροεσπερίδες, όπως η γιορτή του κρασιού, αλλά και συναυλίες . Σημαντικές το καλοκαίρι του 2002 ήταν οι συναυλίες του Δημήτρη Μητροπάνου και της Γλυκερίας.

Ξεχωριστά θέλω να αναφέρω και την δραστηριότητα της Κινηματογραφικής Λέσχης Κυθήρων, που όπως όλο τον χειμώνα έτσι και το καλοκαίρι με τις υπαίθριες προβολές της στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου της Χώρας με την υπέροχη θέα στο Κάστρο και στο Καψάλι προσφέρει την δυνατότητα στους επισκέπτες να έχουν άλλη μία πολύ καλή επιλογή για το πώς να περάσουν το βράδυ τους.

Έως εδώ βλέπουμε ότι το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων κάθε Καλοκαίρι στα Κύθηρα είναι μεγάλο και με μεγάλη ποικιλία στα θέματα του. Ακόμα βλέπουμε ότι όλες αυτές οι διοργανώσεις αποσκοπούν στην ψυχαγώγηση του κόσμου αλλά δεν είναι ικανές από μόνες τους να δημιουργήσουν αύξηση της τουριστικής κίνησης των Κυθήρων. Αν κοιτάξουμε και τον τρόπο που γίνεται η διαφήμιση αυτών των εκδηλώσεων, θα δούμε ότι σπάνια ανακοινώνονται εκτός των στενών ορίων των Κυθήρων.

Εξαίρεση αποτελεί το φεστιβάλ που διοργανώνει ο σύλλογος «Πορφυρίς». Βέβαια αυτό το φεστιβάλ αφορά μια σειρά εκδηλώσεων που αφορούν κυρίων την νεολαία των Κυθήρων.

Τελευταία έχω αφήσει να αναφέρω τα συνέδρια τα οποία γίνονται στα Κύθηρα. Αυτά είναι και οι μόνες διοργανώσεις οι οποίες φέρνουν κόσμο στα Κύθηρα και μάλιστα σε περιόδους χαμηλής τουριστικής κίνησης. Τα συνέδρια που διοργανώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι : τα συνέδρια Κυθηραϊκών Μελετών του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Κυθήρων, τα ιατρικά συνέδρια νεφρολογίας και ένας θεσμός που ξεκίνησε πέρυσι για πρώτη φορά, οι Φωτογραφικές Συναντήσεις. Σε αυτά τα συνέδρια συμμετέχουν επιστήμονες από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Αυτές είναι και οι μόνες διοργανώσεις που αφορούν και κόσμο άσχετο από τα Κύθηρα και διαφημίζουν το νησί μας σε όλη την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο, αν και αναφέρονται σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων.

Από ότι βλέπουμε ,έστω και με μια απλή περιγραφή που κάναμε, δεν υπάρχει σχεδιασμός των πολιτιστικών δρώμενων του νησιού που να έχει ως σκοπό του την τουριστική ανάπτυξη του. Βέβαια έτσι που γίνονται αυτές οι εκδηλώσεις προσφέρουν σημαντικές εναλλακτικές λύσεις στην ψυχαγωγία των επισκεπτών του νησιού και ταυτόχρονα δείχνουν την δραστηριοποίηση των Κυθήρων στο πολιτισμό. Όμως είναι αρκετό αυτό; Μήπως ο σχεδιασμός των πολιτιστικών εκδηλώσεων πρέπει να έχει στόχο όχι μόνο την ψυχαγωγία των εκάστοτε επισκεπτών, αλλά και την προσέλκυση τους και μάλιστα σε περιόδους μικρής τουριστικής κίνησης; Μήπως πρέπει όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τον πολιτισμό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τις γνώσεις μας και να δημιουργήσουμε μια σειρά από εκδηλώσεις στην αρχή του καλοκαιριού, οι οποίες θα προσελκύσουν κόσμο στο νησί μας; Μα ξέρω ότι αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο. Αλλά και αν καταφέρουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, θα βρούμε υποστηρικτές; Ή θα μας κοιτάξουν πάλι σαν κάτι γραφικούς τύπους που δεν καταλαβαίνουν αυτά που λένε; Και ξέρετε όταν σε μια επαρχία δεν καταλαβαίνουν κάτι, το φοβούνται. Και ο φόβος φέρνει την απόρριψη. Και η απόρριψη την στασιμότητα. Και όλα μένουν ίδια με σημάδια παρακμής. Και τότε όλοι γκρινιάζουν για όλα αυτά που δεν γίνονται και τίποτα δεν πάει μπροστά, αλλά δεν τους εξηγεί κανείς ότι αυτοί που γκρινιάζουν είναι αυτοί που δεν έκαναν τίποτα , και το χειρότερο δεν άκουσαν αυτούς που τους έδειξαν το δρόμο. Το δρόμο για την προσπάθεια για ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη περνάει πρώτα από το πνεύμα μας και μετά μεταφέρεται στην ζωή μας. Χρειάζεται διαύγεια πνεύματος και λίγη τρέλα για να ασχοληθεί κάποιος με τον πολιτισμό και τον τουρισμό.