2η «Πράσινη Εκδρομή» Porphyris

Η Τροχιά Περιβάλλοντος της Πορφυρίς, σε συνεργασία με τοΣύλλογο Αποφοίτων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδος, διοργάνωσε εκδρομή – RAFTING στον ποταμό Άραχθο (Ήπειρος) στις 19-20 Απριλίου 2003

Η εκδρομή περιελάμβανε μετάβαση στα Ιωάννινα το Σάββατο 19 Απριλίου και διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο της πόλης. Μία πρώτη επαφή με την πόλη των Ιωαννίνων ήταν απαραίτητη (κοστίζοντας όμως σε πολύτιμες ώρες ύπνου). Την Κυριακή έγινε η κατάβαση του ποταμού και η επιστροφή στην Αθήνα.

Η κατάβαση του ποταμού έγινε με τη βοήθεια των οδηγών της Αλπικής Ζώνης (www.alpinezone.gr) και περιελάμβανε δύο διαδρομές, με βαθμό δυσκολίας 3,5 και 4 αντίστοιχα. Απαραίτητη προϋπόθεση, λόγω του υψηλού βαθμού δυσκολίας, ήταν η καλή φυσική κατάσταση των συμμετεχόντων. Η συνολική διάρκεια της κατάβασης ήταν 4,5 ώρες.

Το τοπίο ήταν πραγματικά υπέροχο, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά την πολυμορφία, το «άγριο» φυσικό περιβάλλον, τα απόκρημνα βουνά, τα άλλοτε ήρεμα και άλλοτε ορμητικά νερά και τις πανέμορφες γέφυρες, σημαντικά στοιχεία του πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής.
Αξέχαστες θα μας μείνουν οι σπηλιές, τα νερά που ανάβλυζαν μέσα από τους βράχους, το φαράγγι στο δεύτερο τμήμα της διαδρομής, τα δύσκολα περάσματα και ιδιαίτερα ο καταρράκτης (βλ. σχετική φωτογραφία) .

Η Τροχιά Περιβάλλοντος, δεσμεύεται για επανάληψη της εκδρομής και στο μέλλον, αφού έχουν μείνει ανοιχτοί λογαριασμοί, τόσο με το ποτάμι που σε κάποια σημεία μάς νίκησε (αναποδογυρισμένες βάρκες, «ναυαγοί» στη μέση του ποταμού), όσο και με… τις πέστροφες της περιοχής που «μας τη γλίτωσαν».