Porphyris Festival 2001

Η “Πορφυρίς” πραγματοποίησε το Καλοκαίρι του 2001, το πρώτο πολιτιστικό της φεστιβάλ στα Κύθηρα, από τις 5 έως τις 8 Αυγούστου του 2001. Μέσα στις τέσσερις μέρες του φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις στο νησί, μια έκθεση φωτογραφίας, καθώς και ένα μεγάλο party, στο club “Ostria”. Η πρώτη μας πολιτιστική προσπάθεια στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, κάτι το οποίο μας έδωσε δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε τις προσπάθειες και τις πολιτιστικές μας διοργανώσεις. Πολλοί ήταν οι φίλοι της “Πορφυρίς” που μας τίμησαν με τη παρουσία τους και θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε γι’ αυτό. Εκτός όμως από αυτούς, στις ξεναγήσεις μας (καθώς και στην έκθεση φωτογραφίας), παρευρέθησαν και πολλοί τουρίστες, οι οποίοι ερχόντουσαν για πρώτη φορά στα Κύθηρα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πολλές φορές αναγκαστήκαμε να παραβούμε το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης, λόγω μεγάλης προσέλευσης επισκεπτών, κυρίως μη Κυθηρίων!

Το θετικότερο όλων όσων αποκομίσαμε σε αυτό το φεστιβάλ, ήταν τα καλά λόγια των ανθρώπων που μας γνώριζαν για πρώτη φορά, καθώς και η αγάπη που έδειξαν για το νησί μας οι “ξένοι” που το επισκέφτηκαν για πρώτη φορά. Αρκετοί από αυτούς, μας διαβεβαίωσαν πως το Καλοκαιρινό αεράκι θα τους φέρει και του χρόνου στο τόπο μας. Καλώς να ‘ρθείτε!

Πρόγραμμα του φεστιβάλ

Την πρώτη μέρα (Κυριακή 5 Αυγούστου 2001) το πρόγραμμα είχε δράση και περιπέτεια, ενώ ταυτόχρονα μας γύρισε πίσω στο χώρο και το χρόνο. Η πρώτη μας ξενάγηση έγινε στο σπήλαιο “Χουστή”, το οποίο βρίσκεται στο Διακόφτι. Πρόκειται για ένα σπήλαιο μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας, στο οποίο γίνονται αρχαιολογικές μελέτες και ανασκαφές. Μετά το μπάνιο και το φαγητό στο πανέμορφο Διακόφτι, σειρά είχε ο Μυλοπόταμος και συγκεκριμένα το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας. Η φυσική διακόσμηση του χώρου αποτελεί ένα σπάνιο δείγμα ομορφιάς, ενώ κάποιες στιγμές, σου δημιουργείται η εντύπωση πως ο υλιφθόρος χρόνος δεν έχει συμπεριλάβει τη συγκεκριμένη περιοχή στους ξεθωριασμένους χάρτες του.

Η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ (Δευτέρα 6 Αυγούστου 2001), μας βρήκε στον μελισσοκομικό συνεταιρισμό Κυθήρων όπου και έγινε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις που επεξεργάζεται και εμφιαλώνεται το μοναδικό “μέλι Κυθήρων”. Το παραδοσιακό εργαστήρι κεραμικής τέχνης “Ρούσος” στο Κάτω Λιβάδι δίνει τη συνέχεια στις επισκέψεις μας. Εκεί αποκτήσαμε μια πολύ όμορφη εμπειρία, καθώς ο τρόπος που ο τεχνίτης επεξεργάζεται τον πυλό και δημιουργεί αριστουργήματα μέσα από μια άμορφη μάζα, είναι μοναδικός.

Παράλληλα, την ίδια μέρα ξεκίνησε και η έκθεση φωτογραφίας στον Κυθηραϊκό σύνδεσμο Κυθήρων, με γενικό θέμα “…κάποτε στα Κύθηρα”. Το φωτογραφικό αρχείο του Μανόλη Σοφίου ξετύλιξε μπροστά μας με τρόπο μοναδικό τις στιγμές της νεότερης Κυθηραϊκής ιστορίας. Παράλληλα το αρχείο Κυθηραϊκού τύπου, του Π. Γ. Κασιμάτη, ταξίδεψε πολλούς ανθρώπους, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, αρκετά χρόνια πίσω. Στην έκθεση παρευρέθησαν οι δημοτικές και εκκλησιαστικές αρχές του νησιού, ενώ ο δήμαρχος Κυθήρων κ.κ. Καλλίγερος, έκοψε τη κορδέλα, εγκαινιάζοντας την έκθεσή μας.

Το πρωινό της Τρίτης, 7 Αυγούστου 2001 μας βρίσκει στο μουσείο Βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης στο οποίο υπάρχουν Αγιογραφίες και εκθέματα πολύ μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας. Το Αρχαιολογικό μουσείο Κυθήρων αναλαμβάνει τη σκυτάλη, και μας ταξιδεύει πολλές χιλιάδες χρόνια πίσω, στα πρώτα χρόνια της ιστορίας των Κυθήρων, δηλαδή περίπου στο 3.500 π.Χ. Εκεί απολαύσαμε καταπληκτικά ευρήματα τα οποία έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, και μιλήσαμε με τον επικεφαλής της αποστολής ενός Αγγλικού πανεπιστημίου, από το οποίο Βρετανοί φοιτητές αρχαιολογίας, ήρθαν στα Κύθηρα για να κάνουν έρευνες, αλλά και να χαρούν τις ομορφιές του νησιού.

Η τέταρτη και τελευταία μέρα του φεστιβάλ (Τετάρτη 8 Αυγούστου 2001) βρίσκει την έκθεση φωτογραφίας να κλείνει την αυλαία της, και το club “Ostria” να γεμίζει ασφυκτικά από νέους ανθρώπους που ήθελαν να διασκεδάσουν και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Τη βραδιά μας πλαισίωσαν αιθέριες υπάρξεις οι οποίες λικνίζονταν ρυθμικά, “υποταγμένες” στις μουσικές επιλογές του Τάκη και του Φώτη, ενώ παράλληλα ξεσήκωναν το πλήθοςμε κάθε εμφάνισή τους.