Δελτίο Τύπου για Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού

Η Ένωση Νεολαίας Κυθήρων «Πορφυρίς» διοργάνωσε την Τρίτη 04 Μαΐου 2016 κυνήγι κρυμμένου θησαυρού σε όλο το νησί των Κυθήρων.
Ένα παιχνίδι με διαδοχικούς γρίφους το οποίο οδηγούσε τους κυνηγούς στην εύρεση του θησαυρού. Ο θησαυρός ήταν το κοχύλι της «Πορφυρίς», το οποίο σύμφωνα με την ιστορία μας, το είχαν κλέψει οι πειρατές.
Σημείο συνάντησης των κυνηγών, όπου και τους δινόταν ο πρώτος γρίφος ήταν η πλατεία των Φρατσίων. Εκεί δόθηκε στους παίκτες και η ιστορία, η οποία ήταν η εξής:
«Οι πειρατές έκλεψαν το κοχύλι της Πορφυρίς και το έχουν κρύψει σε κάποιο σημείο του νησιού. Έδωσαν όρκο να μην φανερώσουν ποτέ και σε κανέναν την κρυψώνα του. Βοηθήστε μας να το βρούμε, ακολουθώντας τα ίχνη που άφησαν άθελά τους καθώς λεηλατούσαν το νησί των Κυθήρων.»
Ο πρώτος γρίφος δόθηκε στο σημείο εκκίνησης και είναι ο εξής:
Κοιτάς το ρολόι και δείχνει 12, εκεί που απέναντι φαίνονται φώτα. Τα χρώματα της ανατολής βρίσκονται στα πόδια σου.
Αυτός ο γρίφος σε οδηγεί βόρεια, στην παραλία της Φυρρή Άμμου στην Αγία Πελαγία Κυθήρων όπου και έβρισκες τον δεύτερο γρίφο που ήταν ο εξής:
«Ω τάφε μου, κρεβάτι νυφικό…»
Πρόσεχε μην σε σαγηνεύσει η στρογγυλή θεά.
Με αυτόν τον γρίφο έπρεπε να πας στο θέατρο του ποταμού, το οποίο βρίσκεται σε ένα δρομάκι απέναντι από το γήπεδο του Ποταμού. Εκεί οι ομάδες έπαιρναν το βαζάκι που περιείχε τον επόμενο γρίφο καθώς επίσης και στοιχεία για ένα παιχνίδι που έπρεπε να παίξουν μέσα στο θέατρο. Αν έλυναν με επιτυχία το παιχνίδι, θα κατέληγαν σε έναν αριθμό ο οποίος θα τους φαινόταν χρήσιμος στο τέλος του παιχνιδιού. Ο γρίφος που πήραν στο σημείο αυτό ήταν ο εξής:
Εκεί που ακούγονται οι φωνές και εκείνων και η δική σου.
Φτιάξε το σπίτι σου προσεκτικά για να μην φαίνεται από τη θάλασσα.
Αφού οι ομάδες διάβασαν τον γρίφο αυτό και έπαιξαν το παιχνίδι που έπρεπε έφυγαν κατευθείαν για την Παλαιόχωρα.
Στο σημείο αυτό υπήρχε μια δικλίδα και οι ομάδες κλίθηκαν να επιλέξουν μεταξύ δυο γρίφων. Ενός γρίφου ευκολότερου ο οποίος τους οδηγούσε σε ένα λίγο πιο μακρινό σημείο στο νησί και ενός γρίφου λίγο πιο δύσκολου ο οποίος τους οδηγούσε σε ένα μέρος πιο κοντινό. Αυτοί οι γρίφοι ήταν οι εξής:
Δύσκολος  Πρόσεχε μην ζαλιστείς προσεγγίζοντας. Το αποτύπωμα της θάλασσας είναι ξεκάθαρο. Μπορείς να βρεις φρούτα της στεριάς αλλά και της θάλασσας. Ωστόσο, δεν μπορείς να κολυμπήσεις.
Εύκολος  Πέρνα από την άλλη χαμένη πολιτεία του νησιού και ψάξε τα κατάλοιπα των Ενετών.
Οι γρίφοι αυτοί αν λύνονταν σωστά από τις ομάδες, τους οδηγούσαν στην βρύση των Βιαραδικών και στον Αβλέμονα αντίστοιχα.
Εκεί οι ομάδες έβρισκαν το βαζάκι τους με τον επόμενο γρίφο ο οποίο ήταν:
«Η χώρα του ποτέ σε περιμένει. Μην μεγαλώσεις!»
Αυτός ο γρίφος είναι απόσπασμα από το παραμύθι του Πίτερ Παν. Έπρεπε λοιπόν οι ομάδες να ανατρέξουν στην παρέα του Πίτερ Παν και να σκεφτούν την νεράιδα ώστε να οδηγηθούν στον καταρράκτη στο Μυλοπόταμο όπου και τους περίμενε το επόμενο στοιχείο τους. Επίσης στο σημείο αυτό οι ομάδες κλίθηκαν να λύσουν ένα ακόμα παιχνίδι το οποίο θα του έδινε έναν ακόμα αριθμό. Υπήρχε μια ερώτηση η οποία έλεγε:
«Ποια θεά αναδύθηκε στα Κύθηρα;» και ακριβώς δίπλα υπήρχε η αλφάβητος, όπου κάθε γράμμα αντιστοιχούσε σε έναν αριθμό. Επομένως προσθέτοντας τους αριθμούς που προέκυπταν από το όνομα της θεάς Αφροδίτης κατέληγαν σε έναν μονοψήφιο αριθμό, που προφανώς ήταν χρήσιμος για το μέλλον.
Η φράση που δινόταν στο σημείο εκείνο ήταν:
Συνεχώς την έπαιρναν και συνεχώς γυρνούσε.
Προφανώς μιλάμε για την εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας που σύμφωνα με την ιστορία ένας βοσκός την βρήκε μέσα στις μυρτιές και την πήρε σπίτι του, όμως το βράδυ με κάποιο ανεξήγητο τρόπο η εικόνα γυρνούσε στον τόπο ανεύρεσής της. Στα Μυρτίδια λοιπόν τους οδηγούσε αυτό το στοιχείο όπου και θα έβρισκαν το επόμενο, το οποίο έλεγε:
Η δύναμη του έρωτα γέννησε μια ντουζίνα αδέρφια.
Με αυτό το γρίφο όλες οι ομάδες οδηγήθηκαν στην γέφυρα στο κατούνι. Εκεί στο αλώνι βρήκαν τον επόμενο γρίφο ο οποίος έγραφε τα εξής:
Ο επόμενος προορισμό είναι (ήταν) φως φανάρι.
Επίσης στο ίδιο βαζάκι οι ομάδες βρήκαν και ένα παιχνίδι Sudoku το οποίο και έπρεπε να λύσουν καθώς εκεί ήταν σημαδεμένο ένα τετράγωνο του οποίου ο αριθμός ήταν πολύ χρήσιμος για την συνέχεια.
Προφανώς με αυτόν τον γρίφο έπρεπε οι ομάδες να πάμε στο μαγαζί «Φως Φανάρι».
Εκεί τους περίμενε μια σειρά από παιχνίδια που τελικά τους οδηγούσε στο κάστρο όπου και θα έπαιρναν τον τελευταίο τους γρίφο.
Το πρώτο παίχνιδι στο φως φανάρι ήταν το εξής:
Υπήρχε μια εφημερίδα για κάθε ομάδα και μέσα σε αυτή υπήρχαν υπογραμμισμένες και κυκλωμένες ταυτόχρονα κάποιες λέξεις, από τις οποίες έπρεπε οι ομάδες να καταλάβουν πως παίρνοντας το πρώτο γράμμα από κάθε λέξη και βάζοντάς τα σε μια σειρά, θα τους έβγαζε τη λέξη Φόσσα. Οπότε θα έπρεπε να κατευθυνθούν προς τα εκεί. Εκεί σε έναν μαυροπίνακα υπήρχε η ένδειξη:
Στάσου στην πόρτα του Εσταυρωμένου και προσευχήσου να βρεις το επόμενο στοιχείο.
Επομένως οι ομάδες έπρεπε να πάνε στην εκκλησία του εσταυρωμένου και αφού στέκονταν στην πόρτα θα έβλεπαν ακριβώς μπροστά τους μια εικόνα στην οποία πάνω υπάρχει το κάστρο της χώρας. Άρα θα έπρεπε να κατευθυνθούν προς το κάστρο όπου και έβρισκαν όπως είπαμε το στοιχείο τους που έγραφε:
Βρες το άσπρο μέσα απ’το πράσινο.
Από την θέση που είχαν τοποθετηθεί οι γρίφοι, αν οι ομάδες κοιτούσαν ακριβώς απέναντι στο βουνό θα έβλεπαν την εκκλησία του Αη Γιάννη στον γκρεμνό όπου και θα έπρεπε να πάνε. Σε αυτό το βαζάκι εκεί θα έβρισκαν ένα ασπρόμαυρο κομμάτι από μια φωτογραφία που αναπαριστούσε κάποιους παπαγάλους. Επίσης διάσπαρτα σε πολλά από τα βαζάκια των προηγούμενων γρίφων υπήρχαν κομμάτια σε μορφή παζλ, της φωτογραφίας του λεπροκομείου στο Καψάλι. Τα περισσότερα κομμάτια του παζλ όμως οι ομάδες τα έβρισκαν σε αυτή την τοποθεσία. Οπότε αν τα ένωναν έφταναν στο λεπροκομείο όπου και υπήρχε ο κρυμμένος θησαυρός. Όμως το τέλος δεν ήταν αυτό. Στην τοποθεσία αυτή, στον πίσω γυαλό οι ομάδες κλήθηκαν να λύσουν μερικούς ακόμα γρίφους. Εκεί έπρεπε να χρησιμοποιήσουν το κομμάτι της φωτογραφίας με τους παπαγάλους ώστε να βρουν έναν ακόμη αριθμό. Επίσης σε αυτό το σημείο δινόταν μια ιστορία στις ομάδες η οποία ήταν η εξής:
Σύμφωνα με την παράδοση ο Ιωάννης ο Θεολόγος κατέφυγε στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η εκκλησία του Αη Γιάννη εν γκρεμνώ ώστε να γράψει την αποκάλυψη.
Κατά την εποχή της Αγγλοκρατίας στα Κύθηρα, ένας Άγγλος αξιωματικός είχε ερωτευτεί μια γυναίκα από το Κατούνι. Για να μπορεί να την ανταμώνει όμως καθημερινά και να ζήσουν την αγάπη τους, διέταξε να κατασκευαστεί η γέφυρα του Κατουνιού με την σημερινή της μορφή.
Στα αρχαία θέατρα οι ηθοποιοί φόραγαν κοθόρνους και προσωπεία ώστε να διαφέρουν από το κοινό που τους παρακολουθούσε και να γίνονται ευκολότερα ορατοί.
Στα παλαιότερα χρόνια το νερό από τον καταρράκτη της Νεράιδας ή Φόνισσας κατέληγε στους 23 νερόμυλους που λειτουργούσαν στην περιοχή αυτή.
Με αυτή την ιστορία οι ομάδες έπρεπε να βάλουν στην παραπάνω σειρά τους 4 αριθμούς που είχαν βρει σε αυτά τα σημεία. Έτσι έβρισκαν την λύση για το λουκέτο με τον τετραψήφιο αριθμό του θησαυρού μας.
Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα Μπαρμπαρόσα με αρκετά μεγάλη χρονική διαφορά από τις υπόλοιπες ομάδες. Μέλη της ομάδας αυτής ήταν οι: Αντζολέτα Κονόμου, Ελένη Κονόμου, Νικόλαος Μαγουλάς, Γιάννης Καλλίγερος.
Δεύτερη βρήκε την λύση του θησαυρού η ομάδα Σουροικάτες. Μέλη της ομάδας αυτής ήταν: Ελένη Ταλλάρου, Δημήτρης Μπουλέκος, Γιάννης Τάλλαρος, Παναγιώτης Κασιμάτης, Βάσω Ταλλάρου.
Η ένωση νεολαίας Κυθήρων «Πορφυρίς» σας ευχαριστεί όλους όσοι διαγωνιστήκατε στην πρώτη μας προσπάθεια διοργάνωσης κρυμμένου θησαυρού. Η συμμετοχή σας αυτή μας δίνει κίνητρο να συνεχίσουμε να διοργανώνουμε δραστηριότητες στο νησί μας καθόλη την διάρκεια του έτους για την νεολαία – και όχι μόνο- του τόπου μας.
Ένα τεράστιο ευχαριστώ στην ομάδα που διοργάνωσε, μέσα σε λίγες ημέρες και κάτω από αντίξοες συνθήκες, το παιχνίδι. Η ομάδα αυτή αποτελείτο από τους:
Γιάννης Τραβασάρος, Καλλιόπη Κασιμάτη, Σταματίνα Γουναρίδη, Νικόλαος Δριδάκης, Χαράλαμπος Σάμιος, Γιώργος Καλλίγερος, Μυρτώ Δαπόντε, Μαρία- Κωνσταντίνα Λουράντου, Αλεξάνδρα Λουράντου.
Με κοινό στόχο την δραστηριοποίηση των νέων στο νησί μας υποσχόμαστε και άλλες τέτοιου είδους ενέργειες.
Τέλος, όπως σε κάθε μας προσπάθεια έτσι και τώρα, βρήκαμε αρωγούς τα εστιατόρια «Τοξότης» στο Λειβάδι για την προσφορά του δώρου του νικητή και του Χρυσόψαρου στο Καψάλι για την προσφορά του δώρου της δεύτερης ομάδας που έλυσε τον θησαυρό.
οι νικητές:
13095878_936836883095918_412678853831377079_n
οι γρίφοι:
13124903_10207975120314951_951376724688699776_n
όλοι οι συμμετέχοντες και οι διοργανωτές:
13139242_936876613091945_225045078138148837_n